среда, 3. септембар 2014.

School Lunches Ideas - quick and healthy!

Mama mi je fenomenalna kuvarica! Obožava da kuva, isprobava nove recepte, pa je valjda malo te ljubavi prosledila meni.
Pa, pošto stalno nešto čačkam i isprobavam i non stop žvaćem (nećete mi verovati, ali tako je), trudim se da je ono što pripremim odnosno pojedem zdravo.
Sve bi to bilo lakše da ne moram da idem u školu, ali pošto, jelte, moram, svoju zdravu ishranu stavljam na čekanje i uzimam jedno masno parče peciva umotano u sivi izgužvani papir (ili ne?).

Jeste, naše škole nemaju dobre menze. Neke ih nemaju uopšte. Nemaju svi ni prikladno mesto za ručavanje, pa nam ostaje samo da uzmemo taj sendvič i nastavimo da zavidimo deci iz razvijenijih država. Pa, sad, šta je-tu je. Moramo se prilagoditi. Zato ćemo se potruditi da i taj sendvič bude zdraviji. Manje hleba, više zeleniša. Eto, to je moto.

PONEDELJAK:

Ne znam da li i koliko volite kikiriki puter. Ako ga volite, predlažem da ga namažete na tortilju, dodate bananu, urolate i to je to. Zašto na tortilju? Zato što se trudimo da jedemo što manje hleba. Tortilja je takna, a ima dovoljno veliku površinu da se od nje napravi na primer sendvič, što je moj drugi predlog. 
UTORAK:

Na sredinu tortilje stavite parče omiljenkog mesa ili mesne preradjevine. Bilo šta što volite dolazi u obzir. Od ćurećih grudi, preko pečenice, do pilećih krilca ili bataka. Dodajte puuuno salate! Ja volim da uvek ima zelene salate ili rukole, kao i paradajza. Vi stavite, naravno, vaše omiljeno povrće (i voće?).

I evo malo pomoći oko toga kako da složite tortilju, a da vam nadev ne ispadne...













SREDA:

Jabuka sendvič! U suštini sve je jasno. Punjena jabuka. 
U slučaju da ste lutali internetom tragajući za zdravim školskim obrocima, sigurno ste naišli na dve kriške jabuke izmedju kojih je uglavnom kikiriki puter i još po nešto. Meni se ta ideja ne svidja jer dolazi do oksidacije i jabuka pocrni. Zato je bolje isecite na više tnkih kriščica (i ostavite vrh i dno) i izmedju svake dve stavite nadev kakav želite. Meni lično je bilo teško da nadjem nešto što bih kombinovala sa jabukom pa sam samo preuzela ideju sa kikiriki puterom. 

ČETVRTAK:

Sendviči od krekera. Zašto od krekera? Nemam pojma, čini mi se da su bolji od hleba, ali nisam sigurna. Koji krekeri? Svejedno je, ja voli Tak ili Bake rolls. Postupak? Krajnje nebitan. Samo na kreker stavite šta god imate kod kuće. Bilo bi poželjno da izmedju svaka dva sastojka stavite nešto što će ih povezati (kečap, pavlaku...). Opet se potrudite da stavite više povrća!

PETAK:

 Petak je dan kada se posle škole ide na kafu sa prijateljima. Petak je dan kada dajem sebi slobodu. Petak je dan kada nemam ništa konkretno za jelo. Spakujem neko voće i sok ili plazmu i čokoladno mleko. Usput pokupim i neku čokoladicu i to je to. To je moj predlog za petak.

Do sledećeg čitanja i druženja, ćao!

3 коментара:

  1. Tvoj blog me odusevljava iz dana u dan, jako si kreativna, a to ne mislim ni za jedan amaterksi blog, smatraj me svojim fanom ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno puno puno, mnogo su me obradovali tvoji komentari.
      Mogu slobodno da kazem isto za tvoj blog, ne da bih uzvratila kompliment i lepu rec, vec zato sto stvarno tako mislim! :D

      Избриши
  2. Super post!
    Neke recepte sam isprobala, neke planiram...
    Odlicna si!

    ОдговориИзбриши