недеља, 7. септембар 2014.

How to get good grades at school? - osam saveta za bolje učenje

Odbrojavanje je završeno, zahuktavanje počinje. Vreme odmiče, a lekcije se nagomilavaju. Jedna za drugom. I tako u beskraj...
Ako si i ti jedan od onih učenika koji pred kraj školske godine, kad shvate da nemaju vremena da poprave sve ocene, kažu da će učiti redovno od sledeće godine, ove godine moraš početi. Redovnost je najbitnija, videćeš.

Prvi savet je i najbitniji: Redovno učiti. Nemoj da dovodiš sebe u situaciju da treba da naučiš 10 lekcija od po 10 strana za jedno veče (kao neki od nas pre par godina, haha). Zvuči štreberski i isfurano, ali nabolje je da pročitaš lekciju istog dana kad je obradjujete u školi, to ti neće oduzeti puno vremena (koje bi i onako proveo na facebook-u). Takodje, ako praviš beleške na času, sredi sve papire ili prepiši u drugu svesku uredno i istog dana. Biće ti lakše za učenje, a ujedno i obnavljaš gradivo.  Meni je nekad to bilo nezamislivo, ali vremenom sam se navikla.

Drugi savet: Dok učiš, sa stola skloni sve što ti može odvući pažnju: lap top, telefon, tablet... Takodje, neka ti pri ruci bude sve što će ti možda zatrebati da ne bi stalno ustajao. 

Treći savet je da redovno pohadjaš nastavu. Možda zvuči čudno, jer je to obavezno, ali svi znamo da lako može da se klisne negde. Šalim se, kad sam rekla da budeš redovan na časovima, mislila sam da se ne praviš bolestan ili samo čekaš neku dobru priliku da se ukaže kad nećeš morati u školu. Kad si već prisutan na času, potrudi se da saslušaš profesora, to je moj četvrti savet, jer ćeš lakše naučiti lekciju kod kuće ako ti je poznato o čemu se radi.

Peta stvar o kojoj treba da vodiš računa je urednost. Urednost svega. Za početak sveske. Jednostavno lakše se uči iz sveske u kojoj je sve pregledno.
Agenda može da vam pomogne oko organizacije vaših misli i planova. (LIFESAVER!)

Šesta stvar je jako bitna, a to je redovno i dovoljno dugo spavanje. Mozak neuporedivo bolje i brže radi kad si odmoran. Lepše izgledaš kad si odmoran. Pun si energije kad si odmoran. Jednostavno je sve lakše. 
Sedmi savet se nadovezuje na šesti: kratka dremka posle škole. Znam da škola ume da te iscrpi i znam da ti je lakše da učiš kad se naspavaš. Ali isto tako znam da možeš da zaspiš u tri popodne i probudiš se u sedam uveče. Nemoj da ti se to dogadja, jer kad se probudiš nisi ni za šta, a i propao ti je ceo jedan dan.

Ne znam zašto si i dalje ovde? Moj osmi savet je da odham isključiš taj kompjuter i baciš se na učenje haha.
Nadam se da će vam ovi saveti pomoći! Srećno! 

4 коментара: