недеља, 25. мај 2014.

KAKO NAPRAVITI NAJBOLJE FOTOGRAFIJE? Male tajne velikih majstora...



Da, da, ja sam jedna od onih osoba koja slika sve živo, kojoj je kamera na telefonu uvek uključena, ona što ne ispušta fotoaparat iz ruku. Jeste li i vi foto-manijaci kao ja? Kažite mi da nisam jedina, molim vas, već počinjem da mislim da nisam baš najnormalnija. Haha :D


Pa, ako ste fotoholičari kao ja, evo par saveta za vas!

Najpre, biće vam potreban, logično, fotoaparat, ili dobra kamera na telefonu. (Ako želite ozbiljno da se bavite fotografijom, ipak će vam trebati dobar, što ne mora da znaći i veoma skup, fotoaparat.)
Iskreno, mislim da je bitnije da budete snalažljivi i da imate "fotografsko oko" nego da imate profi kameru (ok, ne možete slikati kamerom od 0,0001 mp, ali džaba vam i 16 mp, ako ne nadjete pravi ugao, ili ne uhvatite pravi trenutak za škljocanje).



SVETLA, MOLIM! Stvarno, šta god da slikate, svetlo igra najbitniju ulogu, ako mene pitate. Prirodno, dnevno svetlo je, naravno, najbolje, ali ako je noć, a vama dodje inspiracija za fotografisanje, ili je jednostavno oblačno, "belo svetlo" je dobra zamena. Ja lično ne volim svetla mkoja prolaze kroz ukrasne i naravo obojene lustere.
Slike u dvorištu ili bašti, na terasi ili pored prozora-savršeno! Senke nisu veštačke i sve boje dolaze do izražaja. A kad smo već kod boja...




 ...tu je i kontrast. Svetle boje na mračnoj pozadini ili obrnuto. Odličan, 5, sve najbitnije dolazi do izražaja! Jako bitna stvar! Mislim, ne želite da uslikate čokoladni mafin na crnom poslužavniku sa čašom soka od pomorandže u pozadini, jer će baš taj sok biti prvo što će se primetiti na slici. Radije izaberite neke vesele boje ili jednostavno-beli tanjir, tu nema greške. 
Takodje, za isticanje onoga što slikate možeze koristiti i tzv. blur efekat (da blurujete/zamaglite pozadinu) ili neki filter koji ističe boje. 




Spontanost. Po mom skromnom mišljenju, kod slikanja ljudi, spontanost ima veliku ulogu, naročito kad je u prvom planu outfit. Dakle, ukoliko imate mogućnosti (mislim da vaša kamera brzo fotografiše, tako da slike ne budu mutne i razmazane) škljocajte u pokretu. Možete čak i napraviti video zapis, tako da kasnije možete da zaustavite snimak tamo gde vam odgovara i uz malo screenshot-a i crop-ovanja dobiti perfektnu sliku. 




HRANAAAA! Blogeri sa food blogova su od nje napravili pravu malu umetnost. Evo nekoliko korisnih saveta za sve one koji vole da kuvaju, a usput uslikaju svoje remek delo:

1. Svetlost. Da se ne bih ponavljala, reći ću samo: mesto do prozora, molim!
2. Pozadina. Jako bitan deo. Zamislite samo: 2 sata kuvanja, spremite najukusnije i na izgled najlepše jelo. Uslikate, kad u pozadini-prljavi sudovi. Ne baš lep prizor, priznaćete. Nadjite neki (lepo osvetljeni) ćošak gde vam niko i ništa neće smetati.
3. Boje. Ne znam za vas, ali ja volim šarenilo. Uvek bi mi pre zapala za oko neka raznobojna salata nego neki dosadni sivo-braonkasti sos.
4. Dekoracija. Dekorišite tanjir, pustite mašti na volju! Budite kreativni, budite jedinstveni. Radije izaberite teglicu ili čašu nego tanjir ili činiju. Kombinujte boje. Smelo i originalno!
5. Slikajte više puta. Generalno, mislim da uvek treba slikati više puta, ne samo kad je fotografisanje hrane u pitanju. Imaćete veći izbor, odnosno, veće mogućnosti da ćete naći savršenu fotografiju.
Takodje, možete slikati jelo i dok se kuva, dok dekorišete, a ne samo finalni prijekat. Zagrizite kolač ili ka uslikajte dok ga prelivate čokoladnim filom ili šećerom u prahu.




Poslednji, ali ne i najmanje važan savet: ZABAVITE SE! Čemu sve ovo ako vi ne uživate u fotografisanju. Pustite da vas vaš fotografski instinkt vodi. I zapamtite: nijedna fotografija nije loša ako se u njoj krije neka emocija, a to joj samo vi možete dati.

https://www.youtube.com/watch?v=BB0DU4DoPP4

4 коментара:

  1. Анониман6. јул 2015. 09:33

    Gosh, all pics are yours? You are huge talenat, bravo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nope, photos are taken from pinterest. But you can see my photos in other posts :)

      Избриши
    2. Анониман9. јул 2015. 09:43

      Anyway, I see your photos from other posts, and you are cool girl! The song on the end post is amazing. <3 I just so wanna meet you, because I love to pitchuring too, but I live in London and you in Serbia. :// Also, my name is Ally. <33 Your name is so cute, Luna!

      Избриши
    3. Nice to meet you, Ally, and thank you so much. Do you have blog, instagram or anything else where i can see your photos? :)

      Избриши