понедељак, 5. септембар 2016.

5 stvari koje treba da znate ako počinjete sa blogovanjem

photo from pinterest

Ako ste kliknuli na ovaj post, do njega ste verovatno došli ili pretragom na google-u, jer planirate da počnete ili ste skoro počeli sa blogovanjem, ili ste slucajno nabasali na njega, pa ste iz radoznalosti počeli da čitate ovaj tekst. Ako spadate u ovu drugu grupu ljudi, pretpostavljam da se nekolicina vas bavi blogovanjem, pa bih vas zamolila da, nakon čitanja, u komentar ostavite pokoji savet koji ja nisam spomenula, a koji ste vi dobili ili naučili u toku svog blogo-putovanja.

1. Tema
Pre nego što po prvi put udjete na blogger ili wordpress i počnete sa dizajniranjem svog bloga, morate da znate o čemu ćete pisati. Moda, kozmetika, automobili, video igrice... mogućnosti su neograničene. Pišite o onome što vas zanima, što volite, u suprotnom će vam ubrzo manjkati ideja.

2. Ciljana publika
Kada ste sami sa sobom rešili o čemu ćete pisati, vreme je da razmislite koja je to publika koju bi to zanimalo. Ako pišete o modi, verovatno će to zanimati devojke. Ako pišete o automobilima vaša publika će uglavnom biti muškarci. Ovo će vam pomoći da razumete navike svojih čitalaca, da saznate šta oni vole i zašto prate vaš blog. (Ako već imate blog, mogli biste da sprovedete anketu u kojoj ćete pitati svoje čitaoce koliko imaju godina, kog su pola i sl.)

2.1. Dizajn
Onda kada otprilike znate ko čita vaš blog, na osnovu toga treba da dizajnirate izgled svog bloga, tako da privuče one kojima je namenjen. U tome će vam možda pomoći stavka br. 3.

3. Drugi blogovi
Ako nikada do sada niste imali blog, možda biste trebali da posećujete druge blogove i prihvatite neke dobre ideje i navike drugih blogera. Nemojte se skoncentrisati samo na jedan blog i pokušati da ga rekreirate. Trudite se da učite od iskusnijih i "kradete" zanat.

4. Kontinuitet
Ovo je nešto što sam naučila na teži način. Publika voli kontinuitet. Ako naviknete svoju publiku na jedan post nedeljno, morate održati tu frekvenciju objavljivanja. U suprotnom, kada vaš čitalac poseti vaš blog tri puta u roku od dve nedelje, a novog posta nema, velika je verovatnoća da će izgubiti interesovanje.

4.1. Organizacija
Da biste redovno objavljivali na blogu, neophodno je da organizujete svoje vreme. Pored bloga većina vas (a vrlo verovatno i svi) ima drugih obaveza. Škola, posao, društveni život. Sve to stavite na papir (ili možda aplikaciju, ako više volite) zajedno sa blogovanjem i odredite vreme za izradu posta (istraživanje, nabavka materijala, sam rad, fotografija itd.). Realno sagledajte stvari i sami sa sobom rešite koliko često ćete pisati.

5. Sadržaj
Postovi bi trebali da budu zanimljivi i korisni. Treba da pružite čitaocu informacije koje pre nije imao odnosno znao, treba da pomognete nekome, da ga naučite nečemu novom. Budite inovativni i potrudite se da čak i ako objađujete popularne teme, to uradite na drugačiji način i tome dodate nešto novo.

Da li vam je ovaj post bio od koristi? Koji su vaši saveti o blogovanju? Da li biste želeli da vidite još sličnih postova? 



11 коментара:

  1. Sjajan post!Ovo si veoma lepo napisala!Verujem da će mnogima pomoći,kao i meni!Baš i nemam neke savete,jer blog pišem mesec dana.Nešto što ja praktikujem je da koristim što više mojih slika (i one koje sam slikala,kao i one koje sam napravila).Hvala ti što si podelila ove divne savete sa nama!♥♥♥

    http://chelchiechelchie.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala sto si podelila savet sa nama. Slazem se sa tim, slike cine post potpunim, i autenticnim. Nadam se da ti je ovaj post pomogao, posto si nova u blogovanju. :)

      Избриши
  2. Slažem se s svim što si napisala :) <3

    Volim ovakve postove, tad vidim da sve imamo isto mišljenje, hehe <3

    Pozdrav iz Slovenije

    Katja

    www.blogvivalavida.com

    ОдговориИзбриши
  3. Odličan post.
    Savjeti su odlični i apsolutno svaki početnik ih se mora pridržavati ako želi uspjeti. ☺

    ОдговориИзбриши
  4. Veoma dobar i koristan post. Napisala si sve što je bitno i u potpunosti se slažem sa tobom :)

    Pogledajte novi post na mom blogu: http://march-baby-dreamer.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  5. Dopadaju mi se saveti! Ja kada sam počinjala sa blogovanjem često sam čitala ovakve postove, ali i sada kada naletim na neki rado pročitam. Ja bih još dodala da ljudi trebaju pisati neke originalne teme a ne svakidašnje recimo my morning routine, to ima na svakom blogu (i ti postovi su ok kada se stekne publicitet) ali u početku baš neće mnoge zainteresovati. I da, kvalitet slika je dobar i neka se uvek trude da budu slike njihove (naravno, nekad je i pinterest dobra zamena ;))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala sto si podelila ove savete sa nama. Slazem se, slike su ono sto upotpunjava svaki post i blog u celini i, zajedno sa stilom pisanja, cini autora prepoznatljivim.
      I ja sam citala i jos uvek citam postove na tu temu, a posto sam smatrala da sam stekla neko izvesno znanje, zelela sam sad i da podelim sve sto sam naucila. :)

      Избриши
  6. Odlicni saveti, slazem se sa tobom..
    xx

    http://dearmissmodern.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  7. Mislim da je veoma biti originalan i kreativan. Koja je poenta pisati ono o čemu svi pišu? Danas je sve više novih blogerki i veoma je teško izboriti se za neko više mesto ovde, što je neko zanimljiviji- to će se više njih redovno vraćati na njegov blog. I slažem se sa svim što si gore napisala. :)xo

    http://georgiarose5.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  8. Sjajan post! ♥ Odlicni saveti i posto sam relativno nova u blogovanju, posebno ce mi koristiti. :D

    eslyisworldview.blogsport.com - storytime iz Grcke! ♥

    ОдговориИзбриши
  9. Nisam bas poicetnica, a nisam nislucajno nabasaka na tvoj vlog. Vec samo volim tvoje pisanje, i obradujem se prosto svakom tvom novoobjavljenom postu. Kao i svaki prethodni,i ovaj je divan i jako si lepe i krosme savete akroz dala :*
    Poseti ako zelis: Teen Queen

    ОдговориИзбриши