петак, 13. јун 2014.

DIY preliv od jagode :D



Kraj je proleća, leto stiže. Vrućine su počele. Sladoledi se uvekilo kupuju, odnosno prodaju. U kornetu, na štapiću, u čašici. Sve moguće varijante i sve moguće vrste preliva: čokolada, karamela, jagoda...JAGODA! Mmmm!
Ukoliko volite McDonalds preliv od jagode, skrolujte naniže...


Originalni recept sadrži aromu jagode, želatin i jos 300 kojekakvih čuda. Moj je skroz prirodan.

Dakle, trebaće vam oko 150g jagoda. Možete koristiti i maline, višnje, kupine, borovnice... na vama je da odlučite. Ova količina će biti dovoljna za 2 porcije.


1. Jagode dobro operite. Najbolje je da ih stavite u vodu da odstoje minut-dva, a onda ih isperete pod mlazom vode. 
 2. Ugnjavite ih viljuškom. Možete koristiti i blender ili secka. Ja volim da ostavim male komadiće na kraju, tako da sam za tradicionalni način. 


3. Karamelizujte 2 supene kašike šećera, a onda dodajte izgnječene jagode. Možete i u prokuvane jagode dodati šećer, ali tako vam se možda šećer neće rastopiti fino.
Prilikom karamelizovanja, šećer morate bez prestanka mešati (na tihoj vatri, btw.)
Kada budete dodali jagode, karamel masa će se stvrdnuti. Ne brinite, rastopiće se opet nakon par minuta.


Smesu morate neprestano mešati.
Ne treba da bude "čvrsto ukuvana" kao džem. 10 minuta kuvanja maksimalno, po mom mišljenju.


Poslednji korak: U činiju stavite 2-3 kugle sladoleda (od vanile) i preliv koji ste upravo napravili. Ja volim da poslužim sladoled sa toplim (ne vrelim, već malo prohladjenim) prelivom. Iii uživajte!


(Ako napravite više preliva, možete ga staviti u teglicu i čivati u frižideru. U slučaju da se previše stegne, zagrejte ga u mikrotalasnoj ili na ringli pre služenja.)

CYA!

1 коментар:

  1. Jagode treba ugnjaviti. :3 Lol. :)
    Inace, super post! :)
    Doduse, meni se vise svidja kada se jagode stave u blender, onda se sve lepo sjedini.
    Ja ne volim kada ima malih komadica jagoda, nekako mi je to bezveze. :/

    ОдговориИзбриши