четвртак, 30. јун 2016.

Nega kovrdžave (i suve) kose

Da, to je moja prirodna kosa. Ne, ne možeš da je pipneš. Češljam je, ali samo kad je mokra i ne, ne perem je svakodnevno. Ne, nemam četku kod sebe... Stalno ista pitanja i već uvežbani i spremni odgovori izgovoreni stotinu puta do sada.
Pre skoro godinu i po dana počela sam da se informišem i učim kako da pravilno negujem svoje loknice. Rezultati su se videli već posle prve kupovine proizvoda po preporuci kovrdžavih devojaka sa interneta. Za to vreme sam se edukovala, prikupljala znanje i evo me, spremna da ga podelim sa vama. Za početak par osnovnih pravila...

pre i posle; slika sa pinteresta

1. Sastojci

Dok devojke sa ravnom kosom šampone biraju uglavnom na osnovu mirisa, vi ćete morati da se udubite u sitna slovca na poleđini proizvoda. Šamponi ne bi smeli da sadrže sulfate, a balzami i ostali proizvodi za stilizovanje kovrdža silikone. Sulfati su, naime, sastojci koji isušuju vašu, već suvu, kosu, dok silikoni stvaraju vodootporni sloj oko dlake i ne dozvoljavaju vlagi da udje u dlaku i osveži je. Silikone mogu sprati samo sulfati, tako da pre nego što pređete na kozmetiku bez silikona, operite još jednom kosu šamponom sa sulfatima.
Takodje, u proizvodima za kosu nalaze se i alkoholi. Neki su losi i treba ih izbegavati, a neki dobri.

Lista sulfata, silikona i alkohola OVDE

2. Sušenje

Kovrdžavu kosu nipošto ne sušite fenom, već samo prirodno. Ako i koristite fen da biste je brže osušili ili dobili na volumenu, obavezno koristite difuzer, a temperaturu spustite na minimum.
Nakon pranja, kosu ne brišite peškirom, već pamučnom majicom ili mikrofiber peškirom i to tako što ćete je gužvati, a ne trljati. Na ovaj način će vam lokne biti definisanije (više o tome u narednim postovima).

3. Hranite kosu

Vaša suva kosa je željna vlage i morate je hidrirati. Pravite maske od namirnica koje će joj to omogućiti kao što su kokosovo ulje, med, avokado i sl. ili kupite maske koje će učiniti isto (ali obratite pažnju na sastojke).

Od mnogo informacija koje su važne i želim da vam prenesem, bilo je teško izabrati ono osnovno, stvari od kojih treba početi. Očekujte još postova na ovu temu koji će, verujem, biti od koristi ne samo kovrdžavim, već i ravnokosim devojkama. 

6 коментара:

  1. Super post!Ja inače obožavam tvoje kovrdže.xxx

    ОдговориИзбриши
  2. Super post,meni je zao sto ja nemam kobrdze jer sam zaljubljena u tu frizuru,ali i svesna da je ona znatno teza za negovanje <33!Odlicni saveti :)!

    DIY POST perfecthigh136.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  3. Ja bih jako volela da imam sitne kovrdze kao sa 1. slike jer su apsolutno preslatke! Tvoja kosa mi se mnoooggoo svidja. <3

    ОдговориИзбриши
  4. Imam ravnu kosu ali oduvek sam želela loknice. ☺ Nekako su mi bile zanimljivije i lepše. Čak ako bi i to značilo da bih morala pažljivije i više da negujem kosu. ☺❤❤❤
    <333333333333333333333333333333333

    💝eslyisworldview.blogspot.rs 💝

    ОдговориИзбриши
  5. 'Ne, ne mozesda je pipnes' ti si kraljica!! xD
    Super post i znaj da je meni jako lepo kada vidim nekoga sa sitnom loknavom, jos dugom, kosom! *_*
    Teen Queen

    ОдговориИзбриши
  6. Predivan blog. Jako mi se sviđa način na koji pišeš toliko šaljivo, ali i ozbiljno. Zato sam se i učlanila, a dali bi se ti mogla učlaniti u moj ? --> petra-s-life-blog.blogspot.hr

    ОдговориИзбриши